(gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, maglisztmentes, élesztőmentes, kukoricamentes, rizsmentes, burgonyamentes, zsírszegény, vegán kenyér készíthető belőle)
Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, maglisztmentes, élesztőmentes, zsírszegény házi kenyér készíthető a lisztkeverékből, ami több nap után is puha marad és mellékízmentes!
Nagyon könnyen kezelhető lisztkeverék!
Összetevők: Gluténmentes lisztek (kölesliszt, cirokliszt), keményítő (tápióka keményítő), növényi rostok (útifűmaghéjliszt, bambuszrostliszt), térfogatnövelő szer: nátrium-karbonátok (szódabikarbóna), savanyúságot szabályzó anyag: citromsav
Átlagos tápérték: | 100g lisztkeverékben | 100 g natúr kenyérben* |
Energia: | 1356 kJ (321 kcal) | 768 kJ (182 kcal)* |
zsír: - amelyből telített zsírsavak: | 1 g 0,3 g | 1 g 0,2 g |
szénhidrát: - amelyből cukrok (1): | 61,5 g 1,1 g | 34 g 0,7 g |
rost: | 13,7 g | 7,5 g |
fehérje: | 9,5 g | 5,3 g |
só: | 0 g | 0,7 g |
* a lenti recept szerint (1+1 g kókuszolajjal lekenve)
(1): természetesen előforduló cukor a lisztben
Az adatok tájékoztató jellegűek!
Felhasználási javaslat, kenyér recept:
Hozzávalók (455 grammos kenyérhez):
- 250g Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
- 3g himalája só (ízlés szerint változhat)
- 30g frissen facsart citromlé vagy 20 g 6%-os fehérborecet
- 280g szobahőmérsékletű víz
- 1 +1 g kókuszolaj a lekenéshez (elhagyható, de ettől lesz barnás a kérge)
Elkészítés:
Keverjük ki egy tálba a vizet, citromlevet és a sót, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk jó alaposan össze.
Összeállítás után 10 percig pihentessük.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen formázzuk meg, kenjük le olajjal.
Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon 50 percig süssük, majd kenjük le újra vékonyan kókuszolajjal (csupán a szebb szín miatt), és süssük tovább 200 fokon 15 percig.
Kifli, vagy zsemle is formázható a tésztából (6 db.), így a sütési idő változik:
185 fokon, kb. 40 perc.
Rácson hagyjuk kihűlni a kenyeret/zsemléket/kifliket.