Lassan felszívódó szénhidrátforrásként délelőtti fogyasztásra ajánljuk a fogynivágyóknak!
A kész piskóta GI értéke: 32 (a lenti recept alapján, eritrittel készítve)
Összetevők: Teljes kiőrlésű hajdinaliszt, tápióka liszt, kölesliszt, cirokliszt, karobpor, térfogatnövelő szer: nátrium-karbonátok (szódabikarbóna), savanyúságot szabályzó anyag: citromsav, vanilin kristály, só
Átlagos tápérték: | 100g lisztkeverékben | 100 g natúr piskótában* |
Energia: | 1385 kJ (327 kcal) | 698 kJ (179 kcal)* |
zsír: - amelyből telített zsírsavak: | 1,1 g 0,5 g | 0,6 g 0,2 g |
szénhidrát: - amelyből cukrok (1): | 67,7 g 7,3 g | 37,1 g 4 g |
rost: | 9,6 g | 5,2 g |
fehérje: | 7 g | 3,8 g |
só: | 0,2 g | 0,1 g |
* gyümölcs és krém nélkül, eritrittel készítve a lenti recept alapján
(1): természetesen előforduló cukor a lisztekben
Az adatok tájékoztató jellegűek!
Karobpos piskóta/muffin recept (18 cm-es tortához, vagy 12 db. gyümölcsös muffinhoz):
Hozzávalók:
· 250 g Szafi Free Karobos muffin/piskóta lisztkeverék
· 170 g langyos víz
· 25 g frissen facsart 100%-os citromlé
· 70 g Szafi Reform por eritrit - vagy ennek megfelelő bármilyen porállagú édesítő/cukor
· Muffin esetén adjunk hozzá kb. 250 g magozott és kinyomkodott meggyet vagy málnát/epret/cseresznyét/bármilyen bogyós gyümölcsöt
Elkészítés:
· Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, fújjunk ki egy tortaformát diéta szerinti olajjal.
· Egy tálba mérjük ki a vizet, majd a citromlevet, ehhez adjuk a por állagú édesítőt/cukrot, és alaposan keverjük el.
· Ezután adjuk hozzá a karobos piskóta lisztkeveréket, és kézi habverővel gyors mozdulatokkal keverjük krémesre, majd öntsük a formába a sűrű krémet.
· Amennyiben gyümölcsös muffint, vagy gyümölcsös piskóta kockát szeretnénk készíteni, úgy itt adjuk hozzá azokat.
· Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig süssük alsó-felső sütési funkción. (muffin esetén a sütési idő kb. 18-20 perc, attól függően, hogy mennyire lédús a gyümölcs)
· Rácson hagyjuk kihűlni, majd - piskóta esetén - vágjuk ketté, és töltsük meg a kedvenc tortakrémünkkel, végül tegyük pár órát hűtőbe.
Megjegyzések:
Sütés után vízzel, vagy olajsprayvel lefújhatjuk a tetejét, hogy puhább legyen a piskóta, vagy muffin teteje.
Aki porcukorral készíti, annak kb. 50 g porcukor is elegendő, mivel az eritrit édesítő ereje gyengébb.
A gyümölcsös muffint, vagy piskótát szobahőmérsékleten dobozban, vagy zacskóban tároljuk, úgy sokáig finom puha marad. Hűtőbe csak akkor kell tenni, ha azt a krém külön megkívánja.