Bár többnyire a szárított változatával találkozhatunk az üzletekben, finomra őrölt lisztet is készítenek belőle.
A tökmaglisztnek magas a rost- és a fehérjetartalma, alacsony a zsír- és szénhidráttartalma, jó alternatíva azok számára is, akik érzékenyek a diófélékre, és emiatt nem ehetnek mandula- és a gesztenyelisztből készült ételeket sem. A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Ahogy a tökmag, úgy a tökmagliszt is jó E-vitamin forrás. Az E-vitamin jótékony hatású a szív- és érrendszeri panaszokra.
Készítése:
A tökmagliszt készítése során először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd hidegen kisajtolják belőle az olaját. A fennmaradó anyagot őrlik finomra. A tökmagliszt íze és illata igen jellegzetes, zöld színű.
Tökmagliszt panírozáshoz:
Ha rántott húst készítünk, liszt helyett tökmaglisztet is használhatunk. Párizsi szelet készítéséhez is ajánljuk, ekkor a vékonyra szeletelt, klopfolt, enyhén sózott hússzeleteket tökmaglisztben, felvert, sózott tojásban, majd újra tökmaglisztben forgassuk meg. A tökmagliszt nagyon jó ízt ad a húsnak.
Tippek felhasználáshoz:
- keverhetjük müzlibe (kb 1 evőkanállal)
- kevert süteményeket, élesztővel készült tésztákat dúsíthatunk vele
- vegetáriánus fasírthoz és hagyományos fasírt dúsításához is kiváló alapanyag
- levesekbe, főzelékekbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverhetjük