A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. Ez is egy hidegen sajtolásos eljárással készült lisztféle.
Fehérjetartalma miatt ajánlott:
- vegetáriánusoknak alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt
- fogyókúrázók,
- paleozók,
- Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe.
- Ahogy az olajtartalmat kipréselik a magokból, a lenmag koncentrált formája válik belőle, így még hatékonyabban tudnak érvényesülni jótékony hatásai: rostok, fehérjék, B-vitaminok. Az erek és a bél nyálkahártyája hatékony támogatója, segítheti a méreganyagok és akár a lerakódott koleszterin eltávolításában.
Szezámliszttel 1:1 arányban keverve hatékonyan segítheti a fogak védelmét, a változókori és időskori csontritkulás megelőzését, foszfortartalma révén az idegrendszer védelmét is szolgálja. Magas lignan tartalma jó hatással lehet a hormonháztartásra.
Bár az olaj nagyrésze kipréselésre kerül, az omega-3 zsírsavak mégis megmaradnak a lenmaglisztben, sőt, eza második legfőbb növényi forrásuk.
Kevesen tudják, de azt meg kell említeni, hogy a növényekből nyert, a vegetariánusok számára is fontos omega3-nak ebben a formájában töredéke tud csak felszívódni, mint ha ezt tengeri halakból, halolajból vennénk magunkhoz.
Székrekedés ellen is gyakran ajánlják, a bélfalakat hatékony módon tisztítja a lerakódásoktól, ajánlott napi mennyisége nem több egy-két evőkanálnál.